Download onze gratis inspiratiegids
July 26, 2022
Kun je gaten in je kledingstuk voorkomen?

Hoe komen gaten in je shirt? Hoe kun je deze voorkomen?

Hoe komen gaten in je shirt?

Om te weten hoe je gaten in je shirt kunt voorkomen moeten we eerst weten hoe de gaten in je shirt komt, Gaatjes zijn geen teken van ouderdom.

Allereerst een weetje: Volgens het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid) is er geen indicatie om aan te nemen dat de kwaliteit van katoen achteruit gaat. Dat er soms gaatjes komen in de stof, is altijd al geweest. Meestal gaat het om gaatjes onderaan je T-shirt bij je buik. Dit komt door niks minder dan een schurende riem, je autoriem, het aanrecht, je bureau of gewoon door de knoop of rand van je jeans zelf. Gaatjes onderin je shirt ontstaan dan snel, omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van een dunne single jersey stof, oftewel de stof is geweven van één draad.

Onderzoek

Onderzoek bracht aan het licht dat de gaatjes ontstaan door een combinatie van wrijving en de techniek waarop 'n T-shirt gemaakt wordt. T-shirts worden vaak met maar 1 draad gebreid. Wanneer er dan wrijving of beschadiging optreedt, geeft dat meteen een gaatje omdat die ene draad beschadigd wordt. Kledingstukken die met 2 of meer draadjes gebreid worden, zullen minder snel gaatjes vertonen. Wanneer zij beschadigd worden, betekent dat niet dat meteen alle draadjes breken, waardoor er niet meteen een gaatje te zien is. Maar er wordt minder snel gekozen voor deze techniek omdat hij niet zo gemakkelijk én duurder is.

Gaatjes in katoenen shirts

Katoen is en blijft een natuurproduct. Dat wil zeggen dat de kwaliteit voor een stuk afhankelijk is van externe factoren zoals het weer. Elke katoenplant is dan ook nog een keer verschillend en ook dat heeft een invloed op de kwaliteit. Het is ook niet omdat je goedkope katoen koopt dat je zeker gaatjes krijgt en omgekeerd. Maar de kans op betere kwaliteit is wel groter als je bereid bent om iets meer te betalen.

Welke shirts raadt BeBoomerang aan?

Wij willen eerst weten voor welke doeleinden deze shirts gebruikt gaan worden. Is het voor een evenement waarvoor ze maar eenmalig gebruikt gaan worden? Dan raden we het Kariban ecologische t-shirts aan voor evenementen. Voor werkkleding zouden we eerst wat meer info willen hebben, zoals bijvoorbeeld in welke omstandigheden de werknemers zich bevinden (warme plaatsen, buiten..), blijven de kledingstukken voorlopig dezelfde? Als dat zo is moeten we zien dat het om artikelen gaat die lang in de collectie blijven. Stanley/Stella heeft mooie collecties met prachtige kleuren maar gaat ook mee met de seizoenen. Als er een kleur is die nu hip is, zal die volgend jaar niet meer gevoerd worden.

Zoek je werkkleding voor de werknemers?

Kom dan eens langs in de showroom, waar we verschillende merken hebben die je kunt voelen en passen. Kleding kies je niet zomaar, kom langs en we bespreken je project!

Latest news